В зоната около очите кожата е тънка, деликатна и по-податлива на преждевременно стареене. Първите възрастови промени в тази зона могат да се появят след 25 години. Не са само бръчките. Увисналите клепачи, торбичките или синини под очите също добавят възраст към лицето. Има много начини за премахване на бръчки под очите - от домашни грижи до

инжекционни или хардуерни техники в козметологията.

 

Причини за бръчки около очите.

За да разберете как да се отървете от бръчките под очите, трябва да определите защо са се появили. Това не винаги се дължи на възраст или стареене. Бръчките могат да бъдат и мимически - тоест свързани с активни мимики, кривогледство или кривогледство.

 

Има следните причини за появата на бръчки около очите:

 

Промени, свързани с възрастта - намален синтез на колаген, намален тонус, еластичност и отпуснатост на кожата.

Неправилна грижа – недостатъчна или неподходяща за типа кожа (често това е недостатъчна хидратация).

Фотостареене - периорбиталната област е особено засегната от ултравиолетовите лъчи и остарява бързо без слънцезащита.

Някои навици, като спане с лицето надолу, често търкане на очите, присвиване или прекалено много присвиване.

Бърза загуба на тегло - тонусът на кожата намалява и се появяват бръчки, но в млада възраст това може да е временно.

Активни изражения на лицето - мимическите бръчки могат да се образуват дори в младостта.

Силен стрес, умора, неправилен режим, липса на сън влошават общото състояние на кожата.

Пушенето и пиенето на алкохол причиняват дехидратация и суха кожа.

Лошото зрение ви принуждава постоянно да присвивате очи, което допринася за появата на мимически бръчки.

Генетика - сух тип кожа, наследен от родителите или склонност към ранно стареене, както и черти на лицето, като увиснали горни клепачи или дълбоко поставени очи.

Най-често свързаните с възрастта промени в периорбиталната зона имат няколко причини. Следователно този проблем трябва да бъде решен комплексно: чрез коригиране на начина на живот, навиците, грижите, както и чрез използване на техники за подмладяване.

 

Появиха се бръчки под очите - какво да правя?

Методите за корекция ще зависят от възрастта, причините за бръчките и състоянието на кожата. Има разлика в това какво трябва да направите, за да премахнете бръчките под очите на 30 години или след 45 години.

 

На около 30-годишна възраст е достатъчна домашна грижа – хидратираща козметика, правилно почистване, както и специален масаж. За да премахнете бръчките под очите след 35 години, може да се нуждаете от козметични процедури - като биоревитализация, SMAS лифтинг и други. Нехирургичните техники са ефективни за коригиране както на възрастовите, така и на мимическите бръчки. Те също така помагат за премахване на други промени, свързани с възрастта: увиснали клепачи, торбички или тъмни кръгове под очите и появата на забележима назолакримална корита.

 

Радикалните методи за корекция като хирургическата блефаропластика обикновено се използват за намаляване на бръчките под очите след 40 или 50 години. Хирургическата пластична хирургия не е необходима, ако грижите се извършват правилно, редовно, ако използвате нехирургични техники за подмладяване.

 

По-добре е да решите какво да направите, за да премахнете бръчките около очите, заедно с козметолог. Лекарят ще ви помогне да планирате грижи и процедури против стареене, като вземете предвид състоянието на периорбиталната зона.

 

Как да се отървете от бръчките около очите чрез козметолог

Козметологът може да извърши инжекционни или апаратни процедури за бръчки около очите. Инжекционните техники се използват за „доставяне“ на подхранващи, овлажняващи или стимулиращи подмладяването вещества в дълбоките слоеве на кожата. Апаратните методи за премахване на бръчки под очите подмладяват кожата чрез въздействие върху нея със светлина, ултразвук и др. Почти всички техники могат да се комбинират помежду си, за да се засили ефектът им.

Инжектирането на анти-стареещи, коригиращи, овлажняващи вещества е един от най-ефективните и прости начини за премахване на бръчки под очите в козметологията. Има няколко метода за такова подмладяване. Те се различават по това как се прилага лекарството, какъв вид вещество се използва за премахване на бръчките около очите и какъв ще бъде ефектът. По-добре е да се консултирате с козметолог, за да решите какво точно да премахнете бръчките под очите.

 

Ботулинова терапия

Когато се препоръчва: при дълбоки бръчки, гънки, както и активни мимики, кривогледство, постоянно напрежение на очните мускули, което провокира появата на мимически бръчки.

 

Ботулиновата терапия използва лекарства на базата на ботулинов токсин. В микродози това вещество блокира нервните импулси, което осигурява мускулна релаксация. За да премахнете бръчките под очите, инжекциите в козметологията се правят в орбикуларния мускул или в мускулите на носа - козметологът решава как точно ще се извършват инжекциите. Мускулите временно се отпускат, бръчките се изглаждат. Инжекциите могат да се повтарят на всеки 6-8 месеца. Инжекциите се извършват с много тънка игла. Те са лесни за пренасяне. Обикновено не се изисква анестезия. Ефектът се проявява след няколко дни. Средно продължава шест месеца.

 

Ботулинова терапия за бръчки в областта на очите

Контурна пластика

Кога се препоръчва: за коригиране на увиснали клепачи, торбички под очите, пачи крак, ако има синини под очите, назолакримален изкоп, уморен вид, дълбоки бръчки.

 

Контурната пластична хирургия в козметологията се използва като начин за премахване на торбички под очите, премахване на увиснали клепачи и пачи крак около очите. Техниката използва филъри - препарати на основата на хиалуронова киселина. Имат плътна гелообразна структура. Те попълват липсващия обем на тъканта, където кожата губи своята еластичност и изтънява. След инжектиране на филъра той се изглажда и бръчките изчезват. Хиалуроновата киселина, съдържаща се във филърите, активно овлажнява проблемната зона и стимулира производството на колаген и еластин. Това е особено важно за зоната около очите, където кожата е склонна към сухота. Филърите се инжектират с тънки игли. Инжекциите се понасят лесно. Възстановителният период е кратък. Ефектът продължава 9-15 месеца. С правилна грижа може да се удължи много по-дълго.

 

Биоревитализация

Когато се препоръчва: при първи възрастови промени, за предотвратяване на появата им, а също и като допълнение към други техники против стареене. Може да се използва след 25-30 години.

 

Биоревитализацията е инжекционен метод, който помага за премахване на бръчките под очите, предпазва кожата от стареене и подобрява нейното състояние. Препаратите на базата на хиалуронова киселина се инжектират в периорбиталната зона с помощта на инжекции. Те могат да съдържат допълнителни полезни вещества, като витамини или антиоксиданти. Действайки отвътре, тези лекарства осигуряват хидратация, възстановяване, подмладяване, възстановяване. Биоревитализацията е полезна процедура, която може да се използва както за изглаждане на бръчките под очите, така и като допълнение към основната грижа.

 

Биоревитализацията се провежда на курсове от 2-5 процедури. Те се понасят лесно, обикновено не се изисква специално възстановяване. Ефектът продължава средно шест месеца. Може да се удължава с поддържащи процедури на всеки няколко месеца.

 

Мезотерапия

Когато се препоръчва: при поява на бръчки, увиснали клепачи, кръгове или торбички под очите, забележими назолакримални бразди. Може да се използва след 30-35 години като самостоятелна процедура или като допълнение към други техники.

 

Мезотерапията е инжекционна техника, която доставя хранителни вещества и хиалуронова киселина в мезодермата. Мезодермата е средният слой на кожата, където активно растат нови клетки. Инжектираните лекарства го стимулират, насърчавайки обновяването и възстановяването на кожата. Мезотерапията е подобна на биоревитализацията, но съставът на мезококтейлите е по-сложен. Те съдържат аминокиселини, коензими, витаминни комплекси, минерали и други елементи, необходими за обновяването на кожата. Козметологът взема предвид нейното състояние, избира мезококтейли и планира инжекции.

 

В козметологията мезотерапията се използва като начин за премахване на мимически бръчки около очите, намаляване на подуване и торбички под очите, премахване на увиснали клепачи, премахване на тъмни кръгове и забележима назолакримална бразда. Инжекциите се прилагат на курсове. Повишават еластичността на кожата, изравняват нейния тен и текстура. Ефектът продължава няколко месеца. Може да се удължи с поддържащи процедури.

 

Хардуерни процедури

Апаратните техники, като 3д Фотонер засягат дълбоките слоеве на кожата, стимулирайки производството на колаген и еластин, стартирайки процеса на обновяване и подмладяване. Има няколко различни начина за премахване на бръчки под очите с помощта на ултразвук, радиовълни, лазер и светлинно облъчване. Някои от тези техники са сравними по ефективност с хирургията. Всички те осигуряват подчертан дългосрочен ефект.

 

RF лифтинг

Когато се препоръчва: на възраст 25–35 години за предотвратяване на стареенето, след 35 години за корекция на мимически или възрастови бръчки, както и други промени, свързани с възрастта. Може да се комбинира с други техники.

 

RF лифтингът е техника, която въздейства върху дълбоките слоеве на кожата с високочестотни радиовълни. Загряват тъканите, стимулират метаболизма и кръвообращението. Ускорява се синтеза на колаген и еластин. Кожата се подмладява, стяга, става по-еластична и стегната.

 

RF лифтингът е ефективен при суха и фотостарееща кожа, отоци, синини, пигментации и отпуснатост на горния клепач. Той „повдига“ горните ъгли на очите, правейки погледа по-отворен и отворен. RF лифтингът се провежда на курсове от 3-7 сесии. Ефектът продължава до 2 години. Може да се удължи с цялостна грижа.

 

СМАС-лифтинг Алтера

Кога се препоръчва: при гравитационен тип стареене, ако се появи птоза на тъканите, горният клепач пада, има торбички под очите. След 30 години се използва за предотвратяване на промени, свързани с възрастта, и след 40-45 години за борба с тях.

 

SMAS лифтингът използва микрофокусиран ултразвук. Прониква в дълбоките слоеве на кожата, до нивото на SMAS (мускулно-апоневротична система), където се съдържат много колагенови влакна. Чрез прецизно нагряване на тъканите на този слой, ултразвукът провокира тяхното микроувреждане. Това стартира процеса на регенерация, стяга мускулната тъкан и стимулира синтеза на колаген. Кожата не е увредена. Веднага след SMAS лифтинга тя изглежда по-тонизирана. Ефектът се увеличава за няколко месеца и продължава година и половина или повече. SMAS лифтингът се използва като начин за намаляване на бръчките около очите, стягане на горния клепач, намаляване на отока, отваряне на очите и тяхната изразителност. Техниката може да се комбинира с други процедури.

Лазерно подмладяване

Когато се препоръчва: при стареене на кожата в периорбиталната област, нейната сухота, отпуснатост, изтъняване. Може да се използва след 35-40 години, процедурата е ефективна дори при изразени признаци на стареене.

 

Лазерното подмладяване активира кръвообращението, стимулира метаболитните процеси, обновяването на клетките и производството на колаген. Това се дължи на топлинния ефект на лазера върху дълбоките слоеве на кожата. Изглажда се, тонусът и еластичността му се повишават. Свързаните с възрастта промени в периорбиталната зона намаляват.

 

Лазерното подмладяване има няколко предимства. Той е напълно безопасен, лесно се понася, а ефектът се забелязва почти веднага. Благодарение на производството на колаген, той постепенно се увеличава. Лазерното подмладяване може да се използва като начин за премахване на мрежа от бръчки, торбички или тъмни кръгове под очите, коригиране на увисналите клепачи и изравняване на тена и текстурата на кожата. Лазерното подмладяване се извършва на курсове от 2-3 процедури. Ефектът продължава до 3 години.

 

Химически пилинг

Кога се препоръчва: ако кожата губи тонус и еластичност, появяват се синини под очите, има оток, горният клепач започва да пада. За зоната около очите пилингът се използва само по препоръка на козметолог.

 

Химическият пилинг повишава еластичността на кожата, прави я по-плътна, стегната, стяга и озарява. Ако се извършва за периорбиталната зона, това прави погледа по-отворен и изразителен.

 

Химическият пилинг съдържа вещества, които увреждат кожните клетки на повърхността или на определена дълбочина. Тази вреда е контролируема. Стимулира обновяването на клетъчно ниво, ускорява метаболизма, производството на колаген и еластин. В периорбиталната област кожата е тънка и лесно ранима. Следователно химическият пилинг като начин за премахване на бръчките под очите може да се използва само под наблюдението на козметолог, в козметологична клиника, но не и в салон за красота или у дома.