Ремонтът на баня винаги започва с проект, работен план и закупуване на материали.

Но в зависимост от причините, поради които се извършва ремонтът на банята, планът за действие може да се различава.

Авариен ремонт

Авариен ремонт - спешни действия поради наводнение, пожар и други разрушителни обстоятелства. Това не може да се предвиди, така че разходите ще бъдат непланирани и времето за отстраняване на последствията е ограничено. Но дори и при такива условия планът е необходим, за да закупите веднага всичко необходимо и да завършите ремонта за кратко време.

Характеристиките на такъв ремонт са следните:

 • съкратете времето: не променяйте оформлението и направете частично възстановяване само на местата на повреда;
 • вземете предвид финансовите възможности: купувайте материали по силите си;
 • привличете помощници: познати, които знаят за ремонти, професионални строители;
 • премахване на излишната влага по време на наводняване: колкото по -дълго структурите остават мокри, толкова по -голям е размерът на щетите;
 • направете план стъпка по стъпка и го следвайте.

В случай на наводнение по вина на съседи, е необходимо да се състави акт за повреда преди започване на работа.

Планиран ремонт

По -лесно е с насрочен ремонт, защото има време да спестите пари, да изберете дизайн и материали. Скицата трябва да отразява не само дизайна, но и местоположението на водопровода и контактите. Материалите трябва да се купуват на склад. Плочката ще трябва да се реже, така че ще отнеме малко повече, отколкото излиза по размер. Когато купувате, трябва да проверите в магазина дали е възможно да предадете остатъците и как да го направите правилно.

 

Баня от керамични плочки

Някои видове ремонти изискват участието на специалисти. Самостоятелното инсталиране на водопровод и подмяна на тръби може да причини течове и след това отстраняването на щетите ще струва повече от водопроводните услуги.

Основният ремонт включва следната последователност от работи:

 • демонтаж на оборудване и стари строителни материали;
 • демонтиране на прегради и кутии;
 • подготовка на повърхността;
 • монтаж на тръбопроводи и канализационни комуникации;
 • решение на проблема с електрическо окабеляване;
 • ВиК инсталация (баня, тоалетна, мивка);
 • повърхностен ремонт (полагане на плочки, монтаж на панели, довършване на тавана);
 • декоративни детайли (завеси, рафтове и др.).

 

Основен ремонт на банята.

Демонтажът и реконструкцията са трудоемки и скъпи и могат да бъдат избегнати само ако ремонтът се извърши от нулата. Това се случва в нови сгради и частни къщи по време на въвеждане в експлоатация. В жилищните сгради при доставката дори не винаги има груб завършек.

Стъпки за обновяване на банята

Можете да ремонтирате баня, като се придържате към следните етапи на работа:

 

 1. Демонтаж на стария таван, стени, под. Старите плочки се отстраняват с перфоратор. Използването им в бъдеще за лятна вила или гараж е лоша идея, тъй като не е известно колко ще е необходимо. Освен това е трудно да се запази непокътнат. Вече на този етап е рационално да се мисли за отстраняването на тежки отпадъци.
 2. Демонтиране на тръбопроводната система. Металът се отрязва с ъглошлаиф. Важно е да запомните използването на респиратор. По -добре е да поверите този етап на специалист, тъй като съществува риск от повреда на обикновените домашни тръби, тогава щетите ще трябва да бъдат компенсирани от джоба ви.
 3. Изяснете локализацията на разводките, като вземете предвид плана на апартамента. Важно е да се спазват правилата: огъване на проводника само под прав ъгъл, само във вертикална или хоризонтална посока. Помислете за местоположението на контакти и тела. Преди да започнете работа, светлината трябва да бъде изключена.
 4. Монтаж на тръби, Водопровод, канализация, като се вземе предвид размерът на водопровода.
 5. Изравняване на стени и тавани. Не винаги е необходимо подравняване за монтаж на панел.
 6. Подреждане на необходимите прегради от бетонни блокове.
 7. Монтаж на тръбна система, смяна на щранг, ако е необходимо. Препоръчително е да вземете пластмасови тръби (те не са обект на корозия).
 8. Създаване на канализация за душ кабина (ако планирате да я инсталирате).
 9. Проверка на херметичността на всички фуги с лист хартия (мокра или не). Ликвидиране на течове.
 10. Замазка на пода.
 11. Повърхностно довършване (плочки, панели, опънат таван).
 12. Декор (осветителни тела, сапунени чинии, завеса за баня и др.).

Дизайн проект може да бъде поръчан на професионалист и можете да го превърнете в реалност със собствените си ръце с участието на тесни специалисти.

Отделно можете да поръчате услуги за изготвяне на технически план, където се изтеглят електрически проводници, контакти, канализационна система.

Скица и дизайн на бъдещата баня

 

Проект за баня.

Скицата на бъдещата баня трябва да бъде направена в мащаб. За малка стая е подходящ душ или къса вана, което ще спести място за пералня, мивка и т.н.

Необходимо е да се обмисли местоположението на електро инсталацията, контакти за пералня, сешоар и да се осигури стаята с вентилатор. В някои магазини за санитария се предлага като подарък при покупка. Към колекциите с плочки е приложен каталог със снимки на различни опции и модели за оформяне.

Избор на материали и водопровод

Когато избирате материал, трябва да обърнете внимание на водоустойчиви и антикорозионни опции, както и на електрически уреди с изолация от влага.

Може да се нуждаете от:

 1. Тръби от неръждаема стомана, PVC, метал, пластмаса (за канализация).
 2. Плочки (плочки), панели, мазилка с декоративни свойства, течни тапети, лепило за плочки (за стени). За самостоятелно оформяне е за предпочитане да се използват бавносъхнещи формулировки, които могат да се коригират в рамките на 12 часа след нанасянето. Ако предварително подравните стените, ще ви е необходим по-малък слой лепило.
 3. Панели, боя, окачен таван.
 4. Плочки (подови плочки или порцеланови каменни изделия), линолеум, саморазливен под (нежелателно: паркет, ламинат, корк). Преградите са направени от бетонни блокове или плочи, стъклени блокове.

Техническо оборудване:

 1. Вана. Можете да опитате да възстановите стария с течен акрил или да инсталирате нова, но в този случай ще е необходимо демонтиране и отстраняване.
 2. Тоалетна-моноблок или скрито казанче, компактно, монтирано на стена, със система против пръски и различни системи за промиване.
 3. Мивка - вградена в шкаф или с ботуш.
 4. Смесителят - с инфрачервен сензор за ръце, ще спести разходи за вода и отопление с 40-50%.
 5. Осветление - LED лампи (вградени в тавана), тип плафон, енергоспестяващи, може би огледало с осветление.

В зависимост от вида и сложността на ремонта може да са необходими следните консумативи и инструменти:

 • шпатула със зъби 3-6 мм;
 • пластмасови кръстове;
 • разтвор за фуги между плочки (бял или в цвета на плочката);
 • фитинги;
 • фитинги и др.

 

Назъбена мистрия.

Процедурата за изпразване на банята

Ремонтът на банята трябва да започне с освобождаването на стаята.

Последователност:

 1. Затворете водата.
 2. Демонтирайте водопровода и го извадете.
 3. Освободете стаята от всички декоративни елементи и мебели.
 4. Затворете входа на канализационния щранг.
 5. Демонтирайте мазилката от всички повърхности.

Премахване на декорация на стени в банята.

Ако е необходимо, изрежете и отстранете нагретата релса за кърпи. Ако се планира преместването, горещите тръби се полагат на ново място. След това можете да премахнете вратата. Замазката се демонтира, ако се планира система за подово отопление.

Подова замазка и хидроизолация

Замазката трябва да се демонтира, ако старата има разлики във височината или е направена отдавна. След отстраняване повърхността се вакуумира и грундира. След това преминете към хидроизолация.

Хидроизолацията може да се направи преди и след изравняване. Това намалява риска от големи щети от наводнения. Първо се нанася ролка, а след това - покритие хидроизолация.

Можете да покриете стени и подове с хидроизолационна смес на циментова основа (навлажнена с вода преди нанасяне). Съставът се нанася върху ъглите, след което се залепва лента със специална мрежа. След обработката на ъглите, преминете към други повърхности, втривайки сместа в основата. Структурата се втвърдява за 4-6 часа. Вторият слой трябва да е перпендикулярен на първия. Този метод е добър, защото водата не попада под плочките.

Полагане на нови тръби и окабеляване

Подмяната на тръбите започва с канализационната система. Сглобяването може да завърши за 1 ден с помощта на уплътнител. След това направете тръби за водопровод. Преди това бяха отворени, сега са скрити в специални кутии. За да направите това, трябва да прорежете стената, за да създадете „канали“, в които тръбата ще падне. Това е уморително и прашно и дори невъзможно в блокова къща. армировката вътре в блока ще попречи на нарязването.

Добър вариант би бил да прокарате тръби по пода с наклон от демонтиран материал отгоре, така че в случай на наводнение или някакъв вид неизправност, специализираните служби да могат да стигнат до тръбите. По -добре е вертикалните тръби да се поставят в канали, но след това те трябва да бъдат разпенени, което ще намали както загубите на топлина, така и отделянето на влага.

 

Стари тръби в банята.

Полипропиленовите тръби имат предимство: те могат да се използват в рамките на 30 минути след монтажа. Основното правило е, че тръбите не са свързани с една към друга, за това има съединители и фитинги. По-добре е да изберете топла кърпа от неръждаема стомана или метал-пластмаса.

За електрическо окабеляване в банята се използват двойно изолирани проводници, затегнати в гофриране.

От съображения за безопасност е по-добре да поверите този проблем на електротехник или да използвате инструкции стъпка по стъпка.

ВиК инсталация

Ако не планирате да купувате нова вана, трябва поне да възстановите старата. На нивото на ръба се нанася силиконов уплътнител. Удобно решение би било да вмъкнете ръба на ваната в съседство със стената в предварително направен жлеб. Подравнете ваната хоризонтално, така че канализацията да функционира, след това я свържете към канализацията, монтирайте смесител и душ.

След монтажа банята трябва да се напълни с вода: проверете херметичността и източете.

По -добре е да блокирате мястото под ваната със специална ревизия, който може да бъде:

 1. Стационарен. От блокове от пяна или друг материал с врата близо до канализацията и вдлъбнатина за крака в долната част, за да можете да се доближите до банята.
 2. Свалящ се. Продава се готов и монтиран след приключване на работата. Зад тази ревизия можете да съхранявате домакински химикали и други дреболии.

 

Монтаж на баня.

Тоалетната и мивката се монтират след приключване на основния ремонт. Можете да затворите тръбата под мивката шкав или сами да поставите плота от гипсокартон. Тоалетната седалка трябва да бъде запечатана и хоризонтално подравнена.

Декорация на банята

За декорацията на банята най -често се използват плочки. Те започват да се полагат от ръба на банята, като наблюдават равномерната дебелина на шева с помощта на специални пластмасови кръстове. По -добре е да притиснете шевовете с парче кабел, а не с пръст, в противен случай ще останат нередности, при които ще се натрупат влага и мръсотия.

 

Декорация на стени с плочки.

След монтажа всяка плочка трябва да се почука по повърхността с гумен чук. Това ще изведе въздуха. Ако плочките трябва да се подрязват, най -добре е да използвате механичен нож за плочки. Не се чипира. На мястото на комуникациите се правят дупки, гнездата не трябва да са на кръстовището. Външните ъгли трябва да бъдат изрязани на 45 °.

Регулирането и монтирането на долния ред стенни плочки се извършва само след като подът е облицован с плочки. Отпадъците могат да бъдат полезни за по-точно оразмеряване на труднодостъпни места, така че е най-добре да не ги изхвърляте веднага. След полагане на плочките, трябва да избършете шевовете със специално съединение с епоксидна смола и незабавно да отстраните излишъка.

PVC панелите се инсталират по -лесно и по -бързо.

Те са прикрепени към дървени профили или ламели, третирани с антисептик. В краищата панелите са затворени с ленти, ъглите (външни и вътрешни) са залепени в ъглите. Важно е да се следи точността на съвпадението на шаблона.

Последният, който трябва да се направи, е таванът: опънат или окачен. Материалите трябва да се прилепват плътно към стените, така че влагата да не прониква там.

Вентилация

Преди да започнете ремонта, проверете изправността на вентилацията. Това е важен въпрос, тъй като в банята има висока влажност, а нейният излишък води до появата на мухъл, което се отразява лошо не само върху експлоатационния живот на материалите, но и върху човешкото здраве (това е особено важно за страдащи от алергии, семейства с деца и животни).