Клиентите се интересуват преди всичко от цената и времето за основен ремонт на апартамента. Всичко зависи от вида на довършителните работи и броя на етапите, в нова сграда те са

по-малко. Не си струва да се определя конкретен период от време (например края на периода на наемане на жилище под наем) без консултация. Невъзможно е да се направи по-бързо при стриктно спазване на технологията. Не можете да полагате подове върху мокра замазка или да лепите тапет върху мазилка, която не е напълно изсъхнала. Продължителността на ремонта на къща винаги е по-дълга от необходимата за апартамент. 

Параметри, от които зависи времето за ремонт на апартаменти в София

Първият фактор е типът жилище (ново строителство, старо строителство). Във втория е необходим демонтаж на стари довършителни материали. Ако апартаментът наскоро е претърпял значителни трансформации, може да не се изисква грубо довършване. В нова сграда най-често е необходимо да се отстранят дефекти, дори ако има грубо покритие. 

Вида ремонт е:

 • Козметичен ремонт;
 • основен ремонт;
 • дизайнерски (дизайнер). 

Средното време за основен ремонт на апартамент е 20 м2 на месец. 

 

При наличие на дизайнерски проект процесът е най-рационализиран, защото има изготвен план за избягване на прекъсвания. В проектната документация времето се определя в зависимост от свойствата на материалите и сложността на технологиите. Съвременните строителни материали и трудоемката работа изискват значителна инвестиция на време. Дизайнерските ремонти винаги отнемат повече време от стандартните ремонти. Срокът за ремонт на апартамента до ключ може да бъде нарушен само от клиента, който изисква промени. 

Параметри за изчисление:

 • площ, конфигурация;
 • първоначално състояние на жилището;
 • квалификация и състав на екипа.

При голяма площ и сложна конфигурация продължителността на работа се увеличава. Необходимо е да се има предвид, че не само площта на пода е важна, но и наличието на сложни прегради и други конструкции, както и височината на таваните.

Списъкът на работите зависи от първоначалното състояние. Като време най-трудоемки са тези, свързани със шпакловка на стени и тавани, шпакловка, монтаж на ел. инсталации, изливане на подове и поставяне на плочки. Боядисването и инсталирането на прегради изисква много по-малко време. 

Списъкът на работата е по-кратък в нова сграда (не се изисква демонтаж). Преустройството (ако е предвидено) не отнема много време.

Мнението, че продължителността на работа зависи от броя на работниците в екипа, не винаги е правилно (двама души не могат да работят едновременно в малка стая). Композицията, ясното планиране и организация са много по-важни. Ремонтните дейности се ускоряват с 30%, ако фирмата на изпълнителя разполага с висококвалифицирани специалисти (плочкаджия, електротехник, шпакловчик, бояджия). Те изпълняват различни задачи паралелно, което им позволява да намалят разходите за време на голяма площ. 

Предварителните изчисления най-често на практика не съвпадат със сроковете. Дори строгият план не гарантира, че няма да възникнат ситуации, които да налагат отлагането на определен етап/работа. 

Причини за удължаване на работата:

 • неблагоприятни условия;
 • забавяне на доставките на материали;
 • необходимостта от извършване на скрита работа;
 • взаимодействие с друг изпълнител;
 • добавяне на произведения.

 

Завършването при всеки ремонт е постепенно, всички слоеве трябва да изсъхнат. Ако работата се извършва през есента или зимата, апартаментът има лошо отопление, трябва да прекарате допълнителни дни. При неравни повърхности дебелината на мазилката или пълнежа е по-голяма и съхненето отнема повече време.

Ако материалите не са в магазините, трябва да ги поръчате и да изчакате доставката, понякога няколко седмици. Обикновено това се случва с довършителни материали, които трудно могат да бъдат заменени с подобни. 

На вторичния пазар е невъзможно да се идентифицира цялата работа на етапа на планиране. Те се разкриват при демонтажа. Може да се окаже, че е по-лесно да се разрушат стените, отколкото да се възстановят, подовете имат огромни разлики във височината, изискващи дебел слой запълване, който изсъхва дълго време. 

Някои клиенти сключват договори с двама изпълнители, като спазването на сроковете зависи от тяхната точност. Случва се клиентът да не дефинира цялата работа на етапа на планиране. По време на ремонта се взема решение за изграждане на допълнителна преграда и промяна на довършителната технология. Колко време ще отнеме това е трудно да се определи.

 

Какви са сроковете за ремонт на апартамент на практика?

Средната продължителност се определя, като се вземат предвид причините за удължаване. 

Срок за ремонт на едностаен апартамент до 36 м2 в нова сграда:

 • 30-45 дни за козметичен;
 • от два месеца за основен;
 • от 70 дни до три месеца за дизайнерски.

Срок за ремонт на двустаен апартамент до 60 м2 в нова сграда:

 • 40-50 дни за козметичен;
 • от три месеца за основен;
 • от 100 дни до 4 месеца за дизайнерски.

Срок за ремонт на тристаен апартамент до 85 м2 в нова сграда:

 • от 50 дни за козметичен;
 • от 100 дни за основен;
 • от 4 месеца до 140 дни за дизайнерски.

 

Срокът за ремонт на 4-стаен апартамент в София с площ до 150 м2 е 4-6 месеца.

Двустайните и тристайните имоти в нови сгради изискват приблизително еднакъв период от време. В просторен апартамент довършителните работи могат да се извършват на етапи. Докато довършителните работи в една стая изсъхват, работата се извършва в друга. 

Ако имотът е на две нива, работата може да отнеме година или повече за завършване. Конкретните срокове зависят от наличието на сложни конструкции и декоративни елементи, необходимостта от инсталиране на „умни“ системи за автоматизация, алармени системи и пожарогасителни системи. Ако е необходимо основно преустройство, срокът може да се увеличи 2-3 пъти. 

На вторичния пазар срокът за ремонт на 1-стаен апартамент до 38 м2 е до 50 дни, срокът за ремонт на 2-стаен апартамент до 57 м2 е до два месеца, за тристаен апартамент до до две и половина. За точно изчисление е по-добре да се свържете със специалист, тъй като много зависи от технологията, използвана за изграждане на къщата. Бетонните стени съхнат по-дълго от тухлените. 

Поради нарастващите цени на строителните материали, новите жители са все по-загрижени за въпроса за разходите. Трябва да решите дали да направите всичко с минимални разходи или да поръчате скъпа услуга до ключ. 

Всичко зависи от това как ще се използва жилището. Преди да вземете решение, не трябва да търсите мнението на експерти. Те вярват, че разходите трябва да бъдат разумни. За вашето собствено жилище е достатъчна проста, функционална декорация. Ако имотът е планиран за продажба, допълнителните разходи също не са препоръчителни, те няма да се изплатят.