Защо е лесно да започнеш ремонт, но е трудно да го завършиш

Ремонтите винаги започват лесно, но завършват трудно. Защо е лесно да започнете

ремонт на къща в София? В самото начало си зареден с мотивация и енергия, но с времето този бушон утихва. Освен това в самото начало харчите пари с голям ентусиазъм за всичко необходимо за ремонт, но докато ремонтa върви и нищо не се променя, вие дори не разбирате къде отиват тези пари.

Защо ремонтът отнема толкова време?

В идеалния случай интериорът трябва да се сменя на всеки 5 години. На пръв поглед всичко е много просто, но в действителност е съвсем различно. Да, и това може да се случи, ако намерите работещи „супермени“ (има много малко от тях), които ще вършат работата си ефективно от сутрин до вечер без никакви проблеми. Но не всеки може да си позволи такъв лукс, така че много хора са принудени да правят ремонт сами и това винаги отнема много време.

И ето къде започва забавлението:

  • ако имате преустройство, то трябва да бъде легализирано. Между другото, не всеки план може да бъде узаконен;
  • грешки в оценката. Опитайте се веднага да изясните всичко в оценката, в противен случай ще се сблъскате със суетенето и проблемите, свързани с тичането из магазините;
  • Понякога се оказва, че няма достатъчно пари за довършване на ремонта. В такива случаи ремонтите винаги се бавят и отлагат;
  • ремонтите отнемат много време. През деня на работа, а след това все още трябва да намерите сили и да правите ремонти, ремонтите се отлагат до ваканция и всичко се проточва дълго време;
  • Случва се резултатът просто да не ви харесва и трябва да повторите всичко.

Изобщо не се отчайвайте! Дори ремонтът да отнеме повече време, не бива да отказвате ремонта. В крайна сметка всеки има нужда от промяна и обновяване! Ремонтът рано или късно ще приключи и вие ще се насладите на красивия си апартамент.

Решете според вашите желания и възможности

Помислете за бюджета си, изчислете приблизителна оценка за ремонт - това ще ви помогне да се ориентирате в цените и да избегнете ненужни разходи. Преценете на какво е „способен” вашият апартамент и какви са вашите очаквания за резултата. Искате пространство и свобода? Или, обратно, уютни малки стаи, където всеки член на семейството ще се чувства комфортно? Да останете в рамките на определения бюджет няма да е лесно, но като определите сумата и решите колко и за какво сте готови да похарчите, можете да премахнете ненужните разходи.

Съвет: Ако планирате ремонт в нова сграда , не рискувайте да го стартирате без добър проект с договорени преустройства, без планове за ел. инсталация, вода, етажни планове и друга документация, която е много важна за всеки ремонт. Наличието на дизайнерски проект ще опрости целия процес на ремонт за вас и ще помогне на специалиста да състави оценка и ясно да предвиди вашите разходи. Средно превишаването на оценката се счита за нормално, ако въз основа на резултатите от ремонтите не надвишава 20%.

Не започвайте ремонт без окончателен проект.

 

Трябва внимателно да планирате и проектирате стаите. Ако не можете да използвате перфектно компютър, по-добре е да поканите професионален дизайнер. Решете декорацията на стените, тавана и пода във всяка стая.

Помислете дали трябва да смените прозорците, вратите или може би ще трябва да пренаредите или смените мебелите. Вижте дали съществуващите изходи са достатъчни или ще трябва да направите допълнителни. Изберете консумативи: боя, грунд, тапети, подови настилки. Необходимо е да се определи потреблението и цената на материала. Трябва да се отбележи, че за някои работи ще трябва да поканите професионалисти. Знайте, че не трябва да започвате ремонт, ако нямате достатъчно средства. Той никога не се вписва в бюджета. Малка сума пари винаги трябва да има в резерв. Освен това окончателният бюджет трябва да се изготви след консултация със специалист. Запишете цялото си предварително планиране на хартия.

И едва след това можете да започнете да го прилагате.

Ограничете времето за ремонт

Строго установените времеви рамки за ремонт ще помогнат за намаляване на финансовите разходи. Често в процеса се появяват все повече и повече нови идеи и е много лесно да се излезе от бюджета. Затова задайте краен срок за всеки етап от работата и стриктно се придържайте към плана. За нормално отклонение от сроковете се счита до три месеца.

Съвет: Ако трябва да спестите малко, като изчакате и отложите някой етап, не пропускайте този шанс. Ако имате къде да живеете и искате да забавите малко притока на пари, инвестирани в ремонти, това е ваше право. Много фирми за ремонт сега предоставят спиране на ремонтите без глоби или неустойки до два месеца.

Подгответе се за неочакваното

 

Възможно е нещо да се обърка по време на ремонтните дейности и да са необходими допълнителни средства и време. Така например, когато демонтирате пода, ще има нужда от отстраняване на азбестово уплътнение, което не е било известно предварително. Появата на подобни проблеми е реална и трябва да сме подготвени за тях.

Обсъдете всичко

В началото на ремоделирането е важно правилно да се предадат на строителите задачите и изискванията на ремонта. Разбира се, бригадирът ще разбере дизайнерския проект и ще оцени мащаба на преработката, но няма гаранция, че той ще може да обясни правилно задачата на своите строители.

В резултат на това ремонтът ще се удължи във времето и ще се окаже, че няма майстор, който да знае как да работи с деликатни материали. Ще разберете за това, когато голяма част от ценния камък бъде повреден от рязко или неправилно оформление.

Преди да започнете работа, обсъдете предстоящата промяна и уточнете подробно всички материали, които ще бъдат използвани при ремонта.

Важно е екипът на изпълнителя да включва необходимите специалисти с висока компетентност.

Проверявайте внимателно покупките

За много строители ремонтите са начин да изкарат допълнителни пари. Нечестните изпълнители често цитират намалена сума за работата, но след това „печелят“ от поръчката. Това е като рекламен трик, но от втора свежест.

За да получат поръчка, изпълнителите умишлено подценяват прогнозната цена. Логично е, че често строителите се избират по цена, тъй като ремонтът е скъпо начинание.

Каня няколко изпълнителя на всеки строителен обект и получавам различни оценки - това помага да се определи реалната цена на ремонта и да се избере най-подходящият екип. Оценката трябва да включва груби материали и тяхната цена. Това улеснява проверката на намеренията на изпълнителя и прогнозирането на разходите.

Естествено, цената на материалите ще надвиши оценката, така че е важно да проверите разписките и наличието на строителни материали на обекта. Закупуването сами е досадна задача, по-добре е да я поверите на специалист.

Пренебрегвайте съветите на доброжелателите

По време на ремонт винаги ще има няколко познати, които току-що са завършили ремонта. Може да ви посъветват да смените изпълнителя с най-добри намерения, но не бива да приемате сляпо съвета: всеки ремонт има свои собствени характеристики.

Понякога изглежда, че ремонтът върви бавно, но смяната на строителите не винаги е от полза. Опитайте се да разберете причините за забавянето и напомнете на изпълнителя за неустойките за пропуснати срокове.

Смяната на строителния екип ще има отрицателно въздействие върху сроковете: няма гаранция, че новите строители ще успеят да коригират грешките на своите предшественици и няма да създадат нови проблеми.

Приемливо е да смените строителите, но не трябва да отстранявате майстора или лицето, което ръководи строителството от самото начало. Майсторът познава всички характеристики на конкретен ремонт и отговаря за качеството на работата.

Бъдете отворени за промяна

 

Понякога дори и най-добре планираните планове трябва да се променят, така че приемете го спокойно. Може да се окаже, че избраната от вас плочка не е подходяща, защото гредите не са достатъчно здрави или качеството на материала за рафтовете за баня се е оказало по-лошо от очакваното. Следователно във всички тези случаи е необходимо да се прибегне до корекции на първоначалния план.

Опитайте се да останете в рамките на бюджета си

 

Опитайте се да останете в рамките на оценката, която сте изчислили, преди да започнете ремонта. Както можете да видите, някои работи изискват увеличени финансови разходи, след това внимателно разгледайте предварителния си план и помислете къде можете да спестите. Реално преценете дали непременно трябва да инсталирате това, което сте планирали. Може би, например, лесно можете да направите без газова камина в спалнята и не е необходимо да я инсталирате.